Wanneer je je vitaal voelt dan ben je fit en vol energie. Je hebt zin om dingen aan te pakken, bent in beweging en wellicht heb je zelfs het gevoel dat je overloopt van energie. Je doet dingen die bij je passen. Je hebt voldoende ruimte voor jezelf om je op te laden en ervaart mogelijk ook vervulling voor de dingen die je onderneemt.
Of is het eerder zo; Je komt moeizaam uit bed, de wekker is al 3 keer af gegaan en je weet dat je eruit moet. Er moet veel gebeuren die dag. Alleen denken eraan zorgt al voor de nodige vermoeidheid. Na enkele uren krijg je je eerste dip, pff er is nog zoveel wat er moet gebeuren. Het voelt als âgeleefd wordenâ in plaats van leven. Herken je dit laatste?
Tijd voor verandering! Hieronder vind je een aantal eenvoudige tips om te starten met het ombuigen hiervan.
Ontspan
Wanneer jij het gevoel hebt dat je altijd maar bezig bent en geen tijd hebt om te ontspannen, dan wordt het de hoogste tijd om hier meer ruimte voor te maken. In het oosten zeggen ze niet voor niets âals je het druk hebt mediteer je niet 20 min maar 2 uurâ. Belangrijk is dat je ontspant op een manier die bij je past. Als een wandeling meer bij je past dan een meditatie dan ga je wandelen. Het is belangrijk dat je jezelf hierbij geen druk oplegt. Dus geen âIk moet nog mediteren vandaagâ. Eerder âIk heb behoefte aan rust, ik ga lekker een wandeling maken, mediteren, naar de sauna enz.â. Wanneer je lichaam ontspant, kan je lichaam het herstellend vermogen gaan inzetten. Met andere woorden, je creĂ«ert op die manier ruimte voor herstel.
Let op je voeding
Ben je moe, heb je de neiging om te snoepen, te snaaien of lekker ongezonde snacks te eten? Dit ondersteunt het zelfgenezend vermogen van je lichaam niet. Bij de voeding waar ons lichaam meer moeite mee heeft, is het voor het lichaam allereerst noodzakelijk om dit zo goed mogelijk te verwerken. Hier gaat veel energie naar toe. Zo ook vaak na een warme maaltijd. Je voelt je moe, krijgt een dip, na het eten. Dit is omdat jouw lichaam de hoeveelheid voeding nog moet verwerken. De hoeveelheid en de aard van de voeding zijn van invloed hierop. Een hele simpele tip: Kauw je voedsel minimaal 30 keer voordat je het doorslikt. Je zult merken dat je minder voeding nodig hebt en minder moe bent na het eten. En dit al helemaal wanneer je gezond eet. Dat wil zeggen verse groenten in de hoofdrol.
Spreek uit wat klopt voor jou
Betrap jij jezelf er wel eens op dat je niet uitspreekt wat klopt voor jou? Iemand vraag je iets en je zegt ja. Niet omdat je dit echt wilt, maar omdat je het gevoel hebt dat je het niet kan maken nee te zeggen. Of omdat je de ander niet teleur wilt stellen. Als je jezelf niet uitspreekt ontstaat er een versie van jezelf die niet trouw is aan wat je zelf van binnen voelt. Er ontstaat afstand tussen de persoon die je werkelijk bent en hoe je je voordoet. Hiermee doe je jezelf te kort. Het is tijd nu om uit te spreken wat waar is voor jou. Doe dit op een manier die jou ondersteund. Communiceer je gevoel en waar je behoefte aan hebt. Hiermee blijf je dicht bij jezelf.
Geef aandacht aan de dingen die goed gaan
Stel je hebt je voorgenomen om hierboven genoemde tips te gaan toepassen. Wat gebeurd er binnen in jou als je je hier niet aan houdt? Ben jij jezelf aan het bekritiseren of ben je compassievol naar jezelf? Vaak is onze kritische mind degene die de meeste aandacht krijgt. âJe hebt dat niet goed gedaan.â Je bent dit vergeten.â âDit had ik anders moeten aanpakken.â Enz. Niet ondersteunend maar eerder stress bevorderend. En dat is nou net wat je met stress-klachten niet kunt gebruiken. Wat dan wel? Oefenen in dankbaarheid.
Onderzoek van Prof Emmons, heeft aangetoond dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek positieve effecten heeft op het algeheel welbevinden, zowel fysiek, psychisch en sociaal. Het heeft een positief effect op je immuun systeem en dat is nou net heel ondersteunend bij het herstel van stress.
Het is hierbij ondersteunend om dit dagelijks te noteren in een boekje. Dit is een hele fijne oefening om te doen voor je gaat slapen. Even aandacht aan alles waar je dankbaar voor bent en waar je blij mee bent.
Laat oude ballast los
Ben jij iemand die last heeft van gebeurtenissen uit het verleden? Dit kunnen grote gebeurtenissen zijn die veel impact hebben gehad op het verloop van jouw leven. Het kunnen echter ook kleinere dingen zijn. Iets wat iemand tegen je zei bijvoorbeeld waar je maag van samentrok. Deze fysieke reacties geeft aan dat er iets zit wat in jou nog niet vrij is. Dit is heel normaal. We maken immers zoveel mee, waar we niet meteen op een gezonde manier mee om zijn gegaan. Gewoon omdat we niet wisten/ weten hoe we dat kunnen doen. Mijn tip voor nu is om wanneer je geraakt wordt door iets wat er gebeurd, je je gewoon opent voor de emoties die het met zich mee brengt. Ervaar deze emoties, laat deze er gewoon zijn. Sta erbij stil en indien mogelijk uit je wat je voelt/ervaart naar de betrokken persoon. Emoties is niets anders dan energie in beweging (Energy in motion = E motion). Als je het aandacht kunt geven dan hoeft het niet vastgezet te worden in het lichaam. Juist die emoties die we vastzetten in ons lichaam (wanneer we bijvoorbeeld, dichtklappen) zorgen voor een onbalans in ons lijf.
Toepassen
Je zult merken dat sommige tips makkelijker toe te passen zijn dan andere. Sommige gaan je gewoon beter af. Het zal makkelijker zijn om te ontspannen en langzamer te eten dan om bijvoorbeeld oude ballast los te laten. Het kan heilzaam zijn om met een vriend/vriendin deze stappen samen aan te pakken. Op deze manier kun je elkaar ondersteunen hierin.
Wil je hier ondersteuning mee?
Maak dan vandaag nog een afspraak voor een kennismaking. Als je wilt kan dit ook online.