Emoties
Ik voel het, ze zitten er….. emoties. Mijn lijf vraagt om aandacht, er zijn pijntjes en ongemakken, ik voel dat mijn ogen anders aanvoelen. Ook mijn energieniveau is wel eens beter geweest. Wat is er aan de hand? Als je dit herkent dan weet je misschien ook wel dat je iets onderdrukt, iets waar je gewoon even geen zin in hebt, of dat je je groot wilt houden voor je omgeving. Je bent als het ware bezig emoties te onderdrukken. Net zoals een bal die je onder water probeert te houden. Kan dit ook anders? Hier 7 stappen om met emoties om te gaan.
1. Sta stil bij je gevoel.
Wat voel je, wat is hier nu? Dat is een oefening die je kunt blijven herhalen voor jezelf. Voel en ervaar. Waar zit het in je lijf? En blijf bij dit gevoel. Gewoon het verwelkomen van alle emoties, gevoelens die er op dat moment zijn. Dat kun je op elk moment oefenen. Zowel de minder prettige gevoelens als heerlijke gevoelens. Alles mag er zijn, is volledig welkom.
2. Wat zit erachter
Wat wil deze emotie je vertellen? Wat is de pijn van deze emotie? Omarm deze pijn. Pak een vel papier en schrijf alle momenten op waar je dit eerder ervaren hebt. Ga steeds verder terug in tijd. En blijf naar je lijf luisteren. Net zolang tot er geen ‘oudere’ herinneringen meer naar boven komen. Wat gebeurde er, wat voelde je?
3. Wat ben je gaan geloven?
Pak een pen en papier en schrijf de antwoorden op deze vragen op. Wat ben ik op dat moment gaan geloven over mezelf, mijn omgeving, de wereld om me heen? En wat nog meer? Ga hiermee door totdat je alles hebt opgeschreven. Dan vraag je jezelf af, is dit waar? Een voorbeeld: Je ervaart verdriet. En dit verdriet vertelt je “iedereen laat mij alleen”. Vervolgens komen er herinneringen naar boven van alle keren dat je alleen gelaten bent. Je bent bijvoorbeeld gaan geloven: “mensen laten me altijd in de steek”. Vervolgens vraag je je af of dat echt waar is?
4. Positief herformuleren.
Al de punten die je hebt opgeschreven ga je nu positief herformuleren. Pak hiervoor een nieuw vel. Bijvoorbeeld ”mensen waar ik van hou blijven altijd bij me in mijn hart”. En dan bij elke herformulering bedenk je zoveel mogelijk voorbeelden waaruit blijkt dat dat waar is. En ook hier blijf je schrijven totdat je alles hebt opgeschreven. Nu dat je volwassen bent ga je immers anders om met omstandigheden. Dus met wat je nu weet, wat zou je moeten geloven om bijvoorbeeld vertrouwen te krijgen dat mensen bij je blijven? Dit kan dan bijvoorbeeld zijn: “Mijn dierbaren zitten in mijn hart.” Of; “Ik ben het waard om me te verbinden met anderen.”
5. Kies
Leg de 2 vellen papier voor je neer. Kijk naar wat je hebt opgeschreven. Voel hoe je lichaam erop reageert. Voor welke van de 2 kies je? Voor datgene wat je op het linkse vel hebt opgeschreven? Of voor de tekst op het rechter vel? Kies en besluit nu dat het klaar is met deze oude gedachtes. Versnipper het vel dat je wil achterlaten en gooi het weg. Het andere vel kun je ophangen als ondersteuning voor jou, om je eraan te herinneren dat je vanaf nu hiervoor kiest.
6. Check bij jezelf
Wat voel je nu? Wat ervaar je? Wat is er mogelijk nu? En wat nog meer? Wat is het beste wat er kan gebeuren als je leeft vanuit dit nieuwe perspectief? Als je eens vooruit kijkt. Hoe is het leven dan over een maand, een half jaar, een jaar? Wanneer je leeft vanuit deze nieuwe waarde.
7. Vertrouw
Je zult in situaties komen die je ‘oude’ overtuigingen bevestigen. Zie deze situaties als een kans om te leren. Een kans om te zien of er al iets verandert is in jou. Ga je er anders mee om, voelt het anders. En heb geduld, soms heeft het even tijd nodig. Met de intentie om de ‘oude’ overtuigingen los te laten komen er ook nieuwe dingen op je pad. Dat kunnen tips zijn en leermomenten om te oefenen. Stap voor stap. Je mag ‘fouten’ maken, je mag oefenen. Succes! 🙂