Vergeving is de sleutel voor een nieuw begin
Ken je dat, als je terugdenkt aan bepaalde situaties dat je nog steeds boos bent op de ander? Dat je er nog niet aan toe bent om de ander te vergeven? Dat heb bij jou zelf pijnlijk aanvoelt?
Als je dit herkent zit de bijhorende emotionele lading nog in je lichaam, in je cellen opgeslagen. Je cellen zijn niet vrij van deze gebeurtenis en je draagt dit in jouw persoonlijke ‘rugzak’ mee.
Vergeving maakt je hart vrij. Wanneer je vanuit het hart vergeeft laat je oude pijn los. Oude pijn die je daarna niet meer hoeft te dragen.
Waarom is dit belangrijk?
In je leven maak je dingen mee waar je als het ware bij ‘dichtklapt’. Je slaat dan als het ware de bijbehorende emoties rondom die gebeurtenis op in je cellen. Deze cellen staan wagen wijd open wanneer je iets meemaakt waarbij je angst ervaart. Als bescherming klap je dicht. De celreceptoren raken verstoord. Dit kan na verloop van tijd leiden tot mentale, fysieke en emotionele klachten. De ervaring van deze gebeurtenissen zitten vervolgens vast in de cellen en draag je met je mee totdat je ze loslaat. Met vergeving vanuit het hart, omdat het echt vrij voelt, omdat alles ok is zoals het is en was, is de weg vrij voor de cellen om de overtollige ballast achter zich te laten. Hierdoor is herstel en verandering mogelijk. Vergeven doe je altijd voor jezelf. Zelf draag je immer de pijn met je mee. Wanneer jij kunt loslaten en vergeven, verlos je jezelf van oude pijn. Dit wil niet zeggen dat je alle acties goedkeurt die er geweest zijn. Wel dat je de ziel van de ander vergeeft. Vergeving vanuit het hart, vanuit jouw ziel naar de ziel van de anderen is altijd mogelijk. Hoe onwaarschijnlijk het soms ook lijkt. Hieronder lees je zeven stappen die je kunt gebruiken om te vergeven.
1. De gebeurtenis
Wat is er gebeurd? Wie zijn erbij betrokken? Wat waren de feiten, wat zijn de emoties die het bij je oproept? Welke emoties zitten er? Ga even rustig zitten terwijl je contact maakt met deze emoties en ze de ruimte geeft. Gewoon ervaren, zonder er iets mee te moeten, zonder ze weg te drukken, te analyseren of te vergoelijken. Ze gewoon laten zijn.
2. Gesprek
Stel je vervolgens voor dat je met de ander in gesprek gaat. Je kunt dit hardop doen ofwel dit opschrijven. Belangrijk is in ieder geval dat je dit uit en niet enkel in gedachten doet. In dit gesprek ga je je volledig uiten, alles uiten wat destijds niet gezegd werd, niet gezegd mocht of kon worden. Belangrijk is dat je dit doet vanuit je hart, vanuit jezelf. Vervolgens verplaats je je in de ander en laat je de ander antwoorden vanuit zijn/haar hart. Dit gesprek gaat net zolang door totdat je voelt dat je alles geuit hebt.
3. Verantwoordelijkheid
Wanneer je de hele gebeurtenis vanuit een verantwoordelijk perspectief bekijkt, maak je het makkelijker om de gebeurtenis in perspectief te zien. Soms zit je vast in een slachtoffer rol, het is de ander die je iets heeft aangedaan. Het geeft je kracht om te zien wat jouw aandeel is geweest. Dit wil niet zeggen dat je schuld hebt, wel dat je mogelijk iets zou hebben kunnen doen om het te voorkomen, of te voorkomen dat je het zo ervaren zou hebben.
4. Vergeving
Check vervolgens voor jezelf of je klaar bent om de ander volledig vanuit je hart te vergeven. Wanneer je aarzelt, ga dan voor jezelf na wat er nog nodig is. Welke acties zijn er nodig? Is er nog iets wat je wilt uitspreken? En blijf je openen voor je eigen emoties. Wanneer voelt het echt vrij? Als je klaar bent om te vergeven dan spreek je dit hardop uit naar de ander.
5. Betekenis
Wat heeft deze gebeurtenis voor jou betekend? Wat heeft het jou geleerd? Wat ben je gaan geloven op dat moment? Ik zal dit toelichten met een persoonlijk voorbeeld. Toen ik 15 was overleed mijn moeder na een kort ziekbed. Ik ben vervolgens gaan geloven ‘ik sta er alleen voor’ (overtuiging). Dit heeft mij veel en ver gebracht in het leven. Ik kan mijn eigen boontjes doppen en ben niet te beroerd om zaken aan te pakken enz. De keerzijde was dat ik echter op een bepaald moment het niet meer fijn vond om er ‘altijd’ alleen voor te staan. “Vanaf het moment dat ik mijn moeder kon vergeven dat zij ‘me in de steek had gelaten’ (en ik weet het, ze deed dat niet met opzet).” kon ik hulp toelaten in mijn leven. Sterker nog, de hulp was altijd aanwezig, ik deed er gewoon geen beroep op.
6. Overtuigingen
Wat ben je gaan geloven, welke overtuigingen heb je gevormd bij deze gebeurtenis? Schrijf deze allemaal op. Ga daarmee door totdat je er geen meer weet. En kijk dan of er 1 overtuiging onder zit die als het ware een basis is voor alle andere overtuigingen. Je kunt dan nu beslissen of je deze overtuiging nog langer met je wilt meedragen of dat je die achter je wil laten. Wil je deze overtuigingen loslaten? Stel je dan voor dat je hele systeem wordt schoongeveegd en alle afval (de oude overtuigingen) de aarde in verdwijnt. Wanneer je het gevoel hebt dat het klaar is dek je de aarde af met een prachtig licht. Ervaar de ruimte die je hebt gecreëerd.
7. Dankbaarheid
Sluit het hele proces af met dankbaarheid.
07/02/2017